slăbiciunea voinței

Despre puterea de vointa. O prietena incearca de mult timp sa piarda in greutate. La suprafata, ar trebui sa fie simplu. A decis ca vrea sa slabeasca, a ales o dieta si un program de antrenament, le urmeaza, slabeste. Simplu, nu?

Dar ce se intampla de fapt? Decidecare va fi regimul si isi promite ca de data asta va fi altfell, vine ziua cand planifica sa inceapa, se tine de regim cateva ore, face sport din obgligatie, iar seara trebuie sa se descarce din stresul de peste zi (amplificat de presiunea de a tine dieta), si revine la obiceiurile care au adus-o in acest loc. Mancarea si bautura sunt singurele surse reale de fericire din viata ei. Sportul si dieta nu fac decat sa-i creeze mai mult stres, de care trebuie sa scpae cumva? Prin urmare, ajunge sa consume mai mult decat ar fi consumat fara ele.

Organismul cere descarcare, unde mai pui ca simte regimul ca o privare de resurse necesare pentru supravietuire (dieta este efectiv informetare, iar coprul nostru va lupta sa fie satul, nu infometat). Evolutia ne-a creat astfel incat sa reactionam cu mai mult consum a tot ce e mai bogat in calorii in situatii care ne ameninta supravietuirea, cum ar fi foamea.

Asa ca ajunsa la sfarsitul zilei, cu stresul acumulat si toate resursele de vointa pe sfarsite, deschide frigiderul si isi ofera cateva minute de fericire. Si asta se repeta invariabil in fiecare zi.

Ce demonstreaza acest caz? Impunerea restrictiilor prin forta vointei se intoarce ca un boomerang si are exact efectul invers. “De maine o iau de la inceput”, “ de luni ma iau in maini”, “de luna viitoare voi schimba totul”.

Nu vei schimba nimic de luna viitoare, fiindca te bazezi doar pe forta vointei tale de a-ti modifica comportamentul conditionat de milioane de ani de evolutie sa se manifeste exactasa cum se manifesta. Si acest lucru este valabil nu doar pentru slabit. Facem ceea ce facem pentru ca asa am fost construiti de mediul nostru, iar simpla impunere a vointei de cele mai multe ori nu functioneaza.

Este demonstrat faptul ca avem un anumit rezervor de vointa, iar pe timp ce trece, acesta se goleste, cu cat mai mult apelam la el. Asa ca puterea intentiei, oricat de hotarata este ea dimineata, sau la inceputul lunii, ajunge la un nivel de nimic pe parcurs. Rezervorul se va reumple, dar daca ne incapatam sa apeleam la el mai mult decat este absolut necesar, scenariul se va repeta.

Asa ca ar fi bine sa incercam alte strategii, care nu apeleaza la forta vointei. O solutie este sa ne cream mediul cel mai propice pentru atingerea scopului propus, astfel incat aflandu-ne in acest mediu, sa ne fie usor sa actionam in directia dorita.

Daca tot am vorbit despre slabit, modificarea mediului poate presupune:

  • Sa nu mai cumperi mancarea de la care stii ca nu te poti abtine
  • Daca nu poti sa nu cumperi aceasta mancare, delegheaza cumparaturile unui alt membru al familiei
  • Daca traiesti intr-o casa unde se consuma foarte mult, poate ar fi cazul sa te muti
  • Incepe sa faci un sport care iti aduce placere, si nu mai simti asta ca pedeapsa
  • Pune toata responsabilitatea antrenamentelor pe umerii altcuiva. Ia-ti un antrenor care iti face programul si te motiveaza, sau poate ar fi mai corect sa spun, te obliga sa faci ceea ce trebuie.
  • Stabileste un program de antrenamente din timp, plateste-le, si pur si simplu arata-te la sala la ora stabilita. De restul se ocupa antrenorul.
  • Nu mai iesi seara in oras cu prietenii.
  • Gateste acasa.
  • Mananca mai mult la amiaza ca sa nu te pierzi cu duhul seara

Si tot asa

Putem lua si alte exemple. Daca vrei sa alergi un maraton, si stii ca trebuie sa te antrenezi in fiecare dimineata pentru asta, o schimbare de mediu care te va ajuta sa iesi din casa ar fi sa-ti iei un caine care trebuie plimbat. Daca vrei sa deschizi o afacere, ia-ti un partener care va lua inititiva acolo unde tu nu mai poti. Daca vrei sa scrii carte la acre te gandesti de cativa ani, inscrie-te intr-o competitie sau un curs dedicat scrisului.

Nu lasa responsabilitatea continuarii unui drum pe seama puterii tale de vointa. Fii inteligent, si ocoleste-o complet.

Ca incheiere, va mai las o idee. Daca ai nevoie de putere de vointa pentru a face ceva, poate nu trebuie sa faci acel lucru deloc. Daca nu vine de la sine, poate e cazul sa analizezi mai bine de ce ti-ai pus un anumit scop?

In Taoism, filosofie care s-a nascut in china antica, exista un concept care in vest este putin cunoscut. Acesta se numeste wu wei, si poate fi inteles ca “actiune nefortata”. Voi vorbi mai detaliat despre wu wei in alt episod, dar este foarte util in aceasta discutie, asa ca vom ace o mica incursie. Wu wei presupune ca actiunile noastre sa fie spontane si inevitabile,  in acord cu inclinatiile si cursul natural al lucurilor, fara idealuri si scopuri silite. O metafora des folosita este aceea de a fi ca apa, care se adapteaza dupa forma mediului in care se afla, dar care prin persistenta si forta blanda, erodeaza orice obstacol din caela sa. 

Oare renuntand la dorinta de a slabi, eliminand sursele de stres din viata sa, alegand sa manance putin mai sanatos, asa cum probabil ii cere corpul, sa se miste mai des, asa cum ii cere corpul, facand antrenamente care ii sunt pe plac si la abia asteapta sa ajunga, renuntand la idealuri nerealiste privind forma corpului nu ar ajunge prietena mea sa se simta mai bine? Sau trebuie totusi sa insite asupra dietelor dracocine, adaugand mai mult stres in viata sa de tanara mamaica si fortandu-se sa atinga scopuri prea mari, doar de dragul acestor scopuri, in speranta ca va gasi destule resurse interioare sa-si atinga ambitiile?

Este o deconectare pronuntatata aici intre natura noastra si felul in care incercam sa actionam. Nu sunt adepta lasrii mainilor in jos, dar nici luatul in maine nu ajuta. PEntru ca e imposibil sa te iei in maini si sa te ridici de jos, sau sa te impingi cu forta intr-o directie sau alta. In loc sa ne impunem, ar fi bine  sa intelegem ce vrem cu devarat, sa intelegem mecanismele comportamentului nostru, si apoi sa vedem ce strategii au cele mai mari sanse sa ne duca acolo unde ne dorim.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *